вітамін А / vitamin A
Вітамін А
Вітамін А є основним жиророзчинним вітаміном. Він відомий своєю здатністю покращувати гостроту зору в нічний час, сприяти зростанню кісток, забезпечувати здоровий стан шкіри і відновлювати епітеліальні клітини, що оточують всі отвори в тілі людини (ніс, горло, легені, рот, шлунок, кишковий тракт, піхву і сечові шляхи). Вітамін А також допомагає регулювати і підтримувати функції імунної системи.
Ретинол (натуральний вітамін А міститься у харчових продуктах тільки тваринного походження. Бета - і альфа-каротини належать до рослинних джерел вітаміну А, що міститься у фруктах і овочах яскраво жовтого, зеленого та оранжевого кольору. Ці каротиноїди виконують роль прекурсорів, або провітамінів, тобто речовин, які перетворюються в вітамін А тільки в випадку виникнення такої необхідності в організмі людини.
Печінка регулює вміст вітаміну А в крові. Для транспортування в органи тіла людини вітаміну А необхідний спеціальний білок-носій, а для кращого його засвоєння потрібно належне вживання білків і жирів.
Функції вітаміну А
Вітамін А забезпечує гостроту зору в нічний час завдяки утворення пігменту під назвою родопсин, який здатний реагувати навіть на найбільш слабкі відблиски світла, що і забезпечує нічний зір. Вітамін А також сприяє зволоженню очі, особливо рогової оболонки, що допомагає попередити пересихання очі і подальше пошкодження сітківки.
Вітамін А зміцнює імунну систему двома способами:
- підтримуючи здоровий стан шкіри, слизових оболонок та інших тканин, що утворюють зовнішні покриви тіла, попереджаючи потрапляння шкідливих бактерій і вірусів в організм людини;
- збільшуючи освіта і підвищуючи активність лейкоцитів, які руйнують шкідливі бактерії і віруси.
Добова потреба
Хотя не нужно прилагать особых усилий, чтобы получить незначительное количество витамина А, также сравнительно легко можно получить его в слишком большом количестве. Например, частое употребление печени в большом количестве может привести к хронической передозировке витамина А. Особенно беременным женщинам нужно убедиться в том, что они получают правильно отмерянное количество витамина А, что соответствует потребностям их организма. Действующая норма ЕС относительно употребления витамина А составляет 800 мг.
Источники витамина А
Тип | Источник |
Ретинол (натуральный витамин А) | Харчові продукти тваринного походження, особливо печінка, а також м'ясо, яйця, масло, маргарин та інші пастоподібні продукти, які зазвичай намазують на хліб (джем, паштет, плавлений сир тощо) |
Каротиноїди | Овочі, наприклад, морква, шпинат, капуста городня. Вітамінізовані харчові продукти, наприклад, ранкові напої |
Джерело: European Medical Gazette