Фітопоживні речовини
4 хв читання
Значення фітонутрієнтів для здоров'я
Фітонутрієнти, також відомі як фітопоживні речовини, являють собою сполуки рослинного походження, які чинять сприятливий вплив на організм і можуть відігравати роль у профілактиці та навіть лікуванні захворювань.
Включаючи такі класи, як каротиноїди, флавоноїди, ізотіоціанати та багато іншого, ці поживні речовини можуть чинити різну дію – від антиоксидантів до протизапальних засобів, а також володіти нейропротекторними властивостями, забезпечувати імунну підтримку, регулювати гормональний фон і багато іншого.
Що таке фітонутрієнти?
Фітонутрієнти відрізняються від вітамінів, мінералів і макронутрієнтів, таких як білки, вуглеводи та жири. Вони містяться у фруктах і овочах, багатьох спеціях і навіть їстівних рослинах.
Багато з цих фітохімічних речовин надають продуктам кольору або запаху. Продукти, що містять фітохімічні речовини, часто мають яскравий колір, але й білі продукти, такі як цибуля, часник і навіть оливкова олія, містять велику кількість цих поживних речовин.
Що стосується функції, то ці поживні речовини можна розглядати як частину "імунної системи" рослини, оскільки вони забезпечують захист від вірусів, бактерій, грибків і паразитів.
Переваги фітонутрієнтів
Фітонутрієнти відіграють важливу роль у підтримці здоров'я та профілактиці захворювань. Серед них можна назвати такі:
Боротьба з окислювальним стресом
Деякі фітохімічні речовини діють в організмі як антиоксиданти. Вільні радикали – це нестабільні й дуже реактивні молекули, що утворюються під впливом токсинів (канцерогенів) у навколишньому середовищі та нормальних метаболічних процесів в організмі.
Вільні радикали, залишившись без контролю, можуть пошкоджувати ДНК та інші компоненти клітин. Окислювальне пошкодження ДНК і подальші мутації є провісниками раку та багатьох інших захворювань. Антиоксиданти нейтралізують ці вільні радикали, запобігаючи можливій шкоді.
Зменшення запалень
Багато фітонутрієнтів здатні зменшувати запалення в організмі. Хоча запалення є природною реакцією організму на пошкодження, хронічне запалення пов'язане з багатьма захворюваннями – від хвороб сполучної тканини до раку.
Зміцнення імунітету
Деякі фітонутрієнти підтримують роботу імунної системи і можуть чинити специфічний вплив. Наприклад, деякі фітохімічні речовини діють як антимікробні агенти, знижуючи ймовірність розмноження і зростання патологічних (шкідливих) бактерій і вірусів в організмі.
Фітонутрієнти також можуть сприяти модуляції імунної системи, допомагаючи підтримувати крихкий баланс між надмірно активною (що може призвести до аутоімунних захворювань) і недостатньо активною (що може привертати до інфекцій або раку) імунною системою.
Захист мозку
Нещодавні дослідження виявили нейропротекторний ефект деяких фітонутрієнтів у людей з такими захворюваннями, як хвороба Альцгеймера і хвороба Паркінсона. До них належать епігалокатехін-3-галат, берберин, куркумін, ресвератрол, кверцетин і лімоноїди.
Запобігання раку
Крім перерахованих вище функцій, деякі фітохімічні речовини можуть сприяти репарації ДНК (виправленню мутованих генів, які можуть призвести до розвитку раку), сповільнювати ріст пухлин або сприяти апоптозу (процесу загибелі клітин, унаслідок якого вони позбавляються від аномальних клітин). Фітохімічні речовини відіграють важливу роль у профілактиці раку шкіри (як меланоми, так і немеланоми).
До числа корисних поживних речовин належать куркумін (компонент куркуми), проантоціанідини (містяться в ягодах і фісташках) і капсаїцин (міститься в солодкому червоному перці та перці чилі). У певному сенсі ваша дієта може бути одним із видів сонцезахисного засобу.
Деякі фітонутрієнти можуть запобігати перетворенню речовин, що містяться в їжі або навколишньому середовищі, на канцерогени (збудники раку).
Зменшення проявів старіння
Деякі фітохімічні речовини продемонстрували можливу антивікову дію принаймні в кількох клінічних дослідженнях і за різними механізмами. До найпоширеніших із них належать ресвератрол, епікатехін, кверцетин, куркумін та аліцин.
Допомога в лікуванні захворювань
Більшість досліджень присвячено здатності фітонутрієнтів підтримувати здоров'я або запобігати захворюванням. Хоча дослідження ще не завершені, вже в перших роботах було виявлено деякі фітохімічні сполуки, які можуть допомогти в боротьбі з раком, наприклад, флуретин у грушах, епігалокатехін-3-галлат (EGCG) у зеленому чаї, кверцетин у каперсах.
РЕКОМЕНДОВАНІ ТОВАРИ
MULTIVITAMIN 20x25 ml |