селен / selenium

Селен
Селен - важливий мікроелемент входить до складу гормонів і ферментів, пов'язаний з усіма органами і системами. Його надходження в організм поряд з іншими мікроелементами необхідно для підтримки нормального функціонування організму.
Експериментальні дослідження і роботи вчених багатьох країн по вивченню біологічної ролі селену показали, що добавки, що містять селен, надають профілактичних ефект при багатьох захворюваннях, а також сприяють очищенню організму від шлаків і різних токсичних речовин, підвищують імунітет і посилюють процеси саморегуляції в організмі.
Застосування селену сприяє нормалізації кислотоутворюючої функції шлунка.
Прийом селену при анемії сприяє збільшенню вмісту гемоглобіну, рівень якого нормалізується протягом двох (2) місяців. Якщо вміст гемоглобіну та інших компонентів крові має тенденцію до зниження, рекомендується більш тривалий прийом селена - від 8 до 12 місяців.
При нестачі в раціоні вагітної жінки селену на фоні посилення обміну речовин зростають ризик дитячої смертності і ймовірність народження дитини з різними вадами розвитку. Дефіцит селену також зумовлює слабкість пологової діяльності. Рекомендується приймати селен і після пологів, так як він надходить в організм дитини в основному з молоком матері.
Селен - ефективний засіб профілактики нападів бронхіальної астми. При його застосуванні їх кількість і ступінь тяжкості знижуються. В результаті можливе зменшення дози гормональних препаратів, що застосовуються при лікуванні астми, а в деяких випадках - їх скасування. При астмі прийом селену рекомендується протягом двох (2) років.
Прийом селену при діабеті сприяє зниженню рівня цукру в крові і, як наслідок, дозволяє знизити дози інсуліну та інших препаратів. Зростають працездатність, рухова активність, зменшується свербіж, поліпшуються сон, апетит, настрій.
Застосування селену в перші тижні і місяці після інфаркту сприяє швидкому рубцюванню тканини і виходу з важкого стану. Хворі на ішемічну хворобу серця, які приймають селен, менше схильні до ризику розвитку інфаркту.
Селен - потужний антиоксидант, його основна функція - інгібування процесу перекисного окислення ліпідів. Він захищає клітини від руйнівної дії вільних радикалів.
Протизапальні властивості цього мікроелемента, особливо в поєднанні з вітаміном Е та іншими антиоксидантами, дозволяють застосовувати його при артритах різного генезу.
Селен підтримує роботу імунної системи і є найважливішим компонентом імунної захисту, сприяє утворенню антитіл, запобігає розвитку деяких пухлинних захворювань.
Дефіцит селену може бути однією з причин гіпотиреозу (стан, обумовлене тривалим, стійким недоліком гормонів щитовидної залози, протилежне тиреотоксикозу). Він активує тиреоїдний гормон і захищає щитовидну залозу від впливу канцерогенів.
Активно бере участь в обмінних процесах, що протікають в шкірних покривах, попереджає раннє старіння.
Селен пригнічує розмноження вірусів, знижує ризик розвитку катаракти очей і втрати слуху. Пов'язує токсичні речовини (миш'як, кадмій, ртуть) і захищає від заподіюваної ними шкоди.
Селен рекомендується приймати при недостатній кислотності шлункового соку і утрудненому синтезі соляної кислоти, анемії, бронхіальній астмі, діабеті, хворобах шкіри, ішемічної хвороби серця та інфаркт міокарда, хвороби очей, променевої хвороби і наслідки іонізуючого опромінення, онкологічних захворюваннях, остеохондрозі, артрозі, артриті, переломах, сечокам'яній хворобі, пієлонефриті і хворобах печінки, гіпотиреозі, а також гіпертонії.
Функції селену
- Действует как антиоксидантные ферменты при взаимодействии с активными формами кислорода, преобразуя вредные соединения в безопасные вещества, такие как вода
- Участвует в регенерации других антиоксидантных систем
- Улучшает функцию щитовидной железы, способствует синтезу гормонов Т3 и Т4
- Взаимодействует с другими питательными веществами, действующими как антиоксиданты
Суточная потребность
На сегодняшний день не существует установленных рекомендуемых суточных норм ЕС относительно потребления селена, но средняя ежедневная доза в 55 мкг в целом считается достаточной. В некоторых регионах Европы получение селена населением считается критически незначительным.
Источники селена
Содержание селена в пищевых продуктах в значительной степени зависит от состава почвы, на которой выращивают пищевые или кормовые растения. Содержание селена может существенно отличаться в зависимости от региона выращивания растений.
Тип | Источник |
Животного происхождения | М'ясо (особливо свинина або внутрішні органи тварин), риба, яйця |
Інші | Бразильські горіхи і кокоси (часто вирощується на ґрунтах, багатих на селен) |
Джерело: European Medical Gazette