Продавець GREENSPORT розвиває свій бізнес на Prom.ua 8 років.
Знак PRO означає, що продавець користується одним з платних пакетів послуг Prom.ua з розширеними функціональними можливостями.
Порівняти можливості діючих пакетів
Bigl.ua — приведет к покупке
Кошик
203 відгуків
promo_banner
GREENSPORT
+380 (67) 388-14-88
Кошик

залізо / iron

залізо / iron

Залізо

Залізо - основний мікроелемент, що входить до складу багатьох груп, відповідальних за транспортування кисню і електронів в організмі людини. Найбільше заліза міститься в крові. Майже дві третини заліза в організмі пов'язані в гемоглобіні, менша кількість заліза міститься в міоглобін м'язів.

 

Функції заліза

Залізо є основним чинником належного функціонування гемоглобіну - білка того в еритроцитах, який відповідає за перенесення кисню з легенів через кров до всіх тканин організму і забезпечує постачання кисню до м'язів. Воно також відіграє важливу роль в утворенні частини міоглобіну в клітинах м'язів, так би мовити, меншого «кислородохранилища» для негайного постачання м'язів киснем.
Залізо входить до складу деяких систем ферментів, що беруть участь у використанні кисню всередині клітин.

 

Добова потреба

Діюча рекомендована добова норма ЄС щодо вживання заліза становить 14 мг. Проведені в Європі дослідження показали, що деякі категорії населення отримують залізо з харчових продуктів у критично низьких або нижче необхідної кількості дозах. До цих категорій належать літні люди, дівчатка-підлітки і жінки дітородного віку. У той же час, надмірне вживання заліза може бути токсичним, що і пояснює суворий контроль за використанням дієтичної добавки заліза, особливо дітьми.

 

Джерела заліза

Багаті залізом червоне м'ясо і м'ясні продукти, печінка, бобові, хліб з цілісного зерна, каші і зелені листові овочі. Існує дві (2) форми заліза, потрапляє в організм з харчовими продуктами:

  • Гемове залізо, отримане з гемоглобіну, що міститься в продуктах тваринного походження (м'ясо)
  • Негемовое залізо, що міститься в харчових продуктах рослинного походження

Гемове залізо засвоюється організмом людини краще, ніж негемовое (гемове залізо засвоюється приблизно на 20% порівняно з 5% засвоєння негемового заліза, отриманого з рослинних джерел). Наш організм сам регулює відкладення запасів заліза в залежності від своїх потреб, збільшуючи рівень засвоєння, коли запаси скорочуються.

 

Тип Джерело
Рослинного походження Хліб з цільного зерна, каші, зелені листові овочі і бобові
Тваринного походження Червоне м'ясо і м'ясопродукти, печінку

 

Джерело: European Medical Gazette

 

Інші статті

Наскільки вам зручно на сайті?

Розповісти Feedback form banner