Продавець GREENSPORT розвиває свій бізнес на Prom.ua 6 років.
Знак PRO означає, що продавець користується одним з платних пакетів послуг Prom.ua з розширеними функціональними можливостями.
Порівняти можливості діючих пакетів
Кошик
108 відгуків
 
ГРІНСПОРТ
+380 (67) 278-25-60
+380 (93) 569-85-53
Кошик

Шкідливий аспартам для здоров'я?

Шкідливий аспартам для здоров'я?

Аспартам – це синтетичний підсолоджувач, що складається з амінокислот (природних будівельних блоків білка), фенілаланіну та аспарагінової кислоти.

Деякі виробники спортивного харчування та харчових добавок використовують сумнівну негативну інформацію про Аспартамі для просування власної продукції. Вони використовують інші, маловивчені підсолоджувачі, можливі побічні дії яких невідомі.


ЩО ТАКЕ АСПАРТАМ?

Аспартам – це синтетичний підсолоджувач, що складається з амінокислот (природних будівельних блоків білка), фенілаланіну та аспарагінової кислоти. Будучи замінником цукру, Аспартам приблизно 160-200 разів солодше, ніж цукор. З-за своєї високої подслащивающей здібності Аспартам використовується в дуже малих кількостях, і має калорійність 4 ккал/р. На сьогоднішній день Аспартам є однією з найбільш вивчених добавок, його нешкідливість знову і знову підтверджується авторитетними організаціями. (1, 2, 3).


ЧОМУ ЯКІСНОЇ ПРОДУКЦІЇ INKO ВИКОРИСТОВУЄТЬСЯ АСПАРТАМ?

  • Менше калорій
    Продукти, підсолоджені Аспартамом, мають менше калорій, ніж продукти, що містять цукор.
  • Відсутність секреції інсуліну
    На відміну від цукру, Аспартам не впливає на рівень цукру в крові (4, 5, 6, 7) ► немає секреції інсуліну ► постійний рівень цукру в крові ► не перешкоджає втраті жиру.
  • Зниження енергетичних витрат
    Дослідження доводять, що заміна цукру Аспартамом сприяє зниженню енергетичних витрат організмом. (8, 9, 10).
  • Доведена нешкідливість в ході довгострокових досліджень
    Аспартам вивчається вже понад 40 років і є єдиним підсолоджувачем, безпека якого підтверджена багаторічними дослідженнями.
  • Смак, схожий на цукор
    Комбінація Аспартама і ацесульфама калію, яка зазвичай використовується в продуктах спортивного харчування inkospor®, дає смак, схожий на смак цукру. Ніякий інший підсолоджувач не може цього зробити.
  • Конкурентноздатність інших підсолоджувачів не доведено з наукової точки зору
    Інші підсолоджувачі, такі як сукралоза і стевія, є новими і тільки нещодавно схваленими. Достовірних даних про безпеку цих підсолоджувачів поки не опубліковано.


ПЛІТКИ ПРО ШКІДЛИВІСТЬ АСПАРТАМА ДЛЯ ЗДОРОВ'Я

В організмі Аспартам розщеплюється на 2 амінокислоти (фенілаланін і аспарагінову кислоту), а також метанол. Ці речовини природним чином присутні в організмі, а також у численних продуктах харчування. Розщеплення Аспартама призводить до значно більш низьких рівнів цих речовин, ніж зазвичай міститься в харчових продуктах. Сам Аспартам не проникає в кров і не накопичується в організмі. (2).


ФЕНІЛАЛАНІН: ВЖИВАННЯ НЕШКІДЛИВО

Фенілаланін – це амінокислота, яка нешкідлива для здоров'я. Однак через рідкісного захворювання (Фенілкетонурія) є люди, яким заборонено вживати фенілаланін. Тому продукти, підсолоджені Аспартамом, обов'язково містять маркування «містить фенілаланін».


МЕТАНОЛ: НЕ ШКІДЛИВИЙ ДЛЯ ЗДОРОВ'Я, НЕ ВИКЛИКАЄ ЗВИКАННЯ

Перетравлення організмом свіжих овочів, фруктів і соків також утворює деяку кількість метанолу, однак ця кількість значно перевищує те, яке утворюється при перетравності Аспартама. (11). Наприклад, склянку томатного соку містить в 5-6 разів більше метанолу, ніж склянку безалкогольного напою, підсолодженого Аспартамом. Хімічно метанол, як і етанол, є спиртом. Тому критики підсолоджувачів стверджують, що Аспартам викликає звикання. У розмовної мови етанол називають алкоголем (що містяться, наприклад, у вині і пиві), який при вживанні у великих кількостях може призвести до залежності. Метанол не може призвести до залежності.


АСПАРТАМ НЕ Є КАНЦЕРОГЕНОМ

Знову і знову стверджується, що Аспартам є канцерогеном. Тим не менше, немає ніяких наукових доказів зв'язку між споживанням Аспартама і онкологічними захворюваннями або такими негативними наслідками, як головний біль, алергія, нейроендокринні зміни або епілепсія. (1, 12).


АСПАРТАМ НЕ СТИМУЛЮЄ АПЕТИТ

Заяву: через солодкого смаку Аспартама, організм вважає, що поставляється цукор ► для розщеплення цукру організму необхідний інсулін ► інсулін вивільняється ► інсулін готовий розщеплювати цукор, але цукру немає ► рівень цукру в крові падає ► розвивається апетит.

Исследования показывают, что «сладкий» вкус Аспартама не вызывает секреции инсулина. Подсластители не влияют на уровень инсулина и глюкозы в крови, а также на регуляцию чувства голода. (4, 5, 6, 7). Максимальное рекомендуемое количество Аспартама не должно превышать «Допустимую норму суточного потребления» (англ. Acceptable Daily Intake, ADI), что составляет 40 мг/кг массы тела. (2). Это то количество Аспартама, которое можно употреблять ежедневно в течение всей жизни без каких-либо проблем для здоровья. Щоб перевищити це значення, доросла людина вагою 70 кг буде змушений споживати більше 26,5 літрів кока-коли в день, або 56 коктейлів Active PRO 80® в день, і так протягом усього життя. Перевищення значень ADI неможливо при нормальному харчуванні.


У ВИСНОВКУ ПРО АСПАРТАМІ

  • Аспартам є однією з найбільш вивчених добавок.
  • Управлінням по санітарному нагляду за якістю харчових продуктів і медикаментів США (англ. Food and Drug Administration, FDA) Аспартам класифікований як безпечний.
  • Аспартам не шкідливий для здоров'я.
  • Максимальна рекомендована кількість Аспартама не повинне перевищуватися.


НАТЯК

Деякі виробники спортивного харчування та харчових добавок використовують сумнівну негативну інформацію про Аспартамі для просування власної продукції. Вони використовують інші, маловивчені підсолоджувачі, можливі побічні дії яких невідомі.


Наукові джерела:
Gesellschaft für Ernährungsforschung (GfE) e.V. – Товариство з дослідженнями у галузі живлення
European Food Safety Authority, EFSA – Європейське агентство з безпеки продуктів харчування
US Food and Drug Administration, FDA – Управління по санітарному нагляду за якістю харчових продуктів і медикаментів США
Bundesinstitut für Risikobewertung, BfR – Федеральний інститут оцінки ризиків

Інші джерела:
European food safety authority (EFSA): Opinion of the Scientific Panel on Food Additives, Flavourings, Processing Aids and Materials in contact with Food (AFC) on a request from the Commission related to a new long-term carcinogenicity study on aspartame. 3. Mai 2006, www.efsa.europa.eu/en/scdocs/doc/356.pdf, Zugriff v. 11.01.11
European food safety authority (EFSA): FAQ on Aspartam. [Online]. Verfügbar unter: www.efsa.europa.eu/en/faqs/faqaspartame.htm [21.12.2010]
Scientific committee on food (SCF): Opinion of the Scientific Committee on Food: Update on the Safety of Aspartame. Dezember (2002) ec.europa.eu/food/fs/sc/scf/out155_en.pdf, Zugriff v. 16.08.06 4.
Härtel B, ET AL.: Einfluss von Süßstoff-Lösungen auf die Insulinsekretion und den Blutglucosespiegel. Ernährungs-Umschau (1993) 40: 152–6
Rodin J.: Comperative effects of fructose, aspartame, glucose and water preloads on calorie and macronutrient intake. Am J Clin Nutr (1990) 51: 428–35
Steininger J ET AL.: Gewichtsreduktion mit saccharose- oder süßstoffhaltiger Reduktionskost? Ernährungs- Umschau (1995) 42: 430–7
Wolf-Novak LC ET AL.: Aspartame ingestion with and without carbohydrate in phenylketonuric and normal subjects: effects on plasma concentration of aminoacids, glucose and insulin. Metabolism (1990) 39: 391–6
De La Hunty A ET AL.: A review of the effectiveness of aspartame in helping with weight control. Nutrition Bulletin (2006) 31: 115–28
Drewsnowski A: Intense Sweeteners and the Control of Appetite. Nutr Rev (1995) 53: 1–7
Hösl, J. Zucker versus Süßstoff. In: Bodylife Nr. 3 Februar (2010) S. 82, 83
Braun, G. & ZUR, K.. (2009). Methanol: Wie sicher sind unsere Getränke? [Online]. Verfügbar unter: CVUA Stuttgart, http:www.ua-bw.de/pub/beitrag.asp?subid=1&Thema_ID=2&ID=1244Pdf=No [04.05.2010]
Grashoff K: Süßstoffe. Ernährungs-Umschau Nr. 2 Februar (2005) B5–B7DR.

 

Ist Aspartam gesundheitsschädigend? Inkospor Deutschland. 26 November 2019.

 

Інші статті

Наскільки вам зручно на сайті?

Розповісти Feedback form banner