Продавець GREENSPORT розвиває свій бізнес на Prom.ua 8 років.
Знак PRO означає, що продавець користується одним з платних пакетів послуг Prom.ua з розширеними функціональними можливостями.
Порівняти можливості діючих пакетів
Bigl.ua — приведет к покупке
Кошик
201 відгук
promo_banner
GREENSPORT
+380 (67) 388-14-88
Кошик

Будьте обережні, якщо вони хрумтять

Будьте обережні, якщо вони хрумтять

   2 хв читання

 

Щоранку багато людей снідають пластівці з чистою совістю і з добрими намірами того, що вони роблять щось дуже важливе для свого здоров'я. При більш уважному розгляді деякі готові суміші мюслі виявляються досить марними калорійними стравами.

 

Як були «відкриті» мюслі?

«Якщо ви турбуєтеся про своє здоров'я, їжте вранці кашу з подрібненого зерна», сказано грецьким лікарем Діоклом з Карістоса понад 2000 років тому в Стародавній Греції. За цим стоїть розуміння того, що зерно – один із найцінніших продуктів харчування. Так каша з цільного зерна почала свою тріумфальну ходу Європою. Ситуація змінилася, коли стало більш модним подрібнювати зерно на великих млинах. Почалася епоха борошна. На той час ще не було відомо, що саме зовнішні шари зерна, які видаляються під час його виробництва, мають велику цінність. Вони містять харчові волокна (клітковину), мінерали, мікроелементи та вітаміни.

На початку 20-го століття цінність повного зерна було заново відкрито швейцарським лікарем Максиміліаном Оскаром Бірхер-Беннером (Maximilian Oskar Bircher-Benner). Під час походу він побачив, з чого селяни в горах черпають сили: з м'якоті, зробленої з набряклого зерна, тертих яблук, лимонного соку, горіхів і згущеного молока. Вони називали цю суміш «мюслі» – як зменшувальне від слова «мус».

Те, що сьогодні знаходиться на полицях супермаркетів, має мало спільного з оригінальною цільнозерновою кашею. У споживчому центрі в Бремені було протестовано близько 60 готових до вживання мюслі та пластівців. Результат був більш, ніж плачевний. Багато сумішей складаються з 1/4 цукру. У перерахунку на 100 грамів це відповідає 15 кубикам цукру. Споживачі мають бути особливо обережними з усім, що хрумтить: це суміш злаків, цукру і часто неякісних жирів.

 

Що менше інгредієнтів, то краще

Під час купівлі мюслі зверніть увагу на довжину списку інгредієнтів. «Що менше інгредієнтів у мюслі, то краще» – рекомендують експерти консультаційного центру для споживачів. Особливо важлива висока частка цільного зерна. Це легко побачити в списку інгредієнтів під позначенням «цільнозернові пластівці», наприклад, виготовлених із вівса або пшениці. Термін «пластівці» зазвичай означає сильно перероблені зернові або рисові продукти з сумнівною корисністю для здоров'я.

 

Як приготувати мюслі самостійно?

Якщо хочете, ви можете легко приготувати мюслі самостійно, всього за кілька хвилин. Здоровою основою є суміш цільнозернових пластівців із непросіяного борошна. Додайте горіхи, йогурт і свіжі фрукти. Фрукти надають мюслі необхідну їм солодкість, і додатковий цукор, як правило, більше не потрібен. «Bircher Мuesli» досі у всіх на слуху: сотні варіантів різних рецептів являють собою те розмаїття, яке можливо тільки уявити. Наступний рецепт дуже близький до того, що Бірхер-Беннер рекомендував швейцарцям понад сто років тому: змішайте 4 столові ложки вівсяних пластівців зі 150 мл молока. Накрийте кришкою і залиште на ніч у холодильнику. Невелике яблуко, натерте на тертці для сирих овочів, столову ложку подрібненого фундука і, залежно від вашого смаку, чайну ложку меду перемішайте з вівсяними пластівцями. Якщо мюслі здадуться занадто твердими, ви можете додати трохи теплого молока. Приємного апетиту!

Інші статті

Наскільки вам зручно на сайті?

Розповісти Feedback form banner