Продавець GREENSPORT розвиває свій бізнес на Prom.ua 6 років.
Знак PRO означає, що продавець користується одним з платних пакетів послуг Prom.ua з розширеними функціональними можливостями.
Порівняти можливості діючих пакетів
Кошик
107 відгуків
 
ГРІНСПОРТ
+380 (67) 278-25-60
+380 (93) 569-85-53
Кошик

Протеїн. Типи білків і їх засвоєння

Протеїн. Типи білків і їх засвоєння

Як відомо, білок є основним будівельним елементом всіх тканин нашого організму, ми можемо знайти його ферменти, гормони і антитіл. Білок піддається метаболізму і відповідає за правильне функціонування всього організму. Завдяки білку можливий ріст, розвиток і відновлення організму після ушкоджень. Білок складається з амінокислот, тому щоденний раціон повинен бути складений таким чином, щоб організм отримував його необхідну кількість. Які типи білків ми знаємо і якими властивостями вони володіють?


ЧОМУ БІЛОК ТАК ВАЖЛИВИЙ ДЛЯ ОРГАНІЗМУ?

Кожен, хто прагне поліпшити свою фізичну форму або займається професійним спортом, знає, що забезпечення організму необхідною кількістю білків може вплинути на спортивні результати. Корисність даного білка для людського організму визначається його амінокислотним складом і біологічною цінністю (BV), тобто кількістю азоту, який надходить з цього білка і зберігається в організмі. Найбільш легко перетравлюється і засвоюваним білком є куряче яйце. Наш організм використовує до 94% містяться в ньому білків. Це дозволяє вважати куряче яйце еталоном для інших природних джерел білка (у списку таких продуктів куряче яйце займає першу позицію з BV = 100).

На ринку дієтичних добавок представлені білкові препарати у вигляді розчинних порошків – вони виробляються в різних технологічних процесах, а їх коефіцієнт BV вище, ніж у курячого яйця. Це означає, що вони значно краще перетравлюються і засвоюються, ніж білок курячого яйця.


БІЛОК КУРЯЧОГО ЯЙЦЯ

Протягом багатьох років куряче яйце вважалося кращим для людей, що професійно займаються бодібілдінгом і спортом. Така популярність пояснюється тим, що куряче яйце є повноцінним джерелом екзогенних амінокислот, які не можуть вироблятися організмом самостійно і які повинні надходити з їжею для підтримання повноцінного здоров'я. У курячому яйці містяться незамінні для дорослої людини амінокислоти: Лейцин, Валін, Ізолейцин, Фенілаланін, Триптофан, Метіонін, Треонін і Лізин. З усіх доступних форм білка в курячому яйці найвищий вміст Аланіну і Аргініну, тобто амінокислот, які стимулюють синтез оксиду азоту, який, діючи на стінки кровоносних судин, підсилює приплив крові в м'язи, що сприяє їх кращому забезпеченню киснем, поживними речовинами і анаболічними ферментами. Крім того, куряче яйце є відмінним джерелом вітамінів А, Е і К, вітамінів групи В, рибофлавіну і фолієвої кислоти, а також мінералів: калію, магнію, цинку, кальцію, фосфору, міді, заліза і селену. Також в ньому міститься значна кількість амінокислот з розгалуженою ланцюгом (BCAA).

Людський організм засвоює яєчний білок дуже легко і отримує необхідну порцію будівельного матеріалу для відновлення і росту м'язової маси. Перетравлення яєчного білка відбувається відносно повільно і триває від 1,5 до 3 годин, протягом яких забезпечується постійне насичення крові амінокислотами. Білок курячого яйця позитивно впливає на відновлення м'язів після тренування і підтримання позитивного азотистого балансу в проміжках між тренуваннями.


КОЛИ РЕКОМЕНДУЄТЬСЯ ВЖИВАТИ ПРОТЕЇНОВІ КОКТЕЙЛІ З ЯЄЧНОГО БІЛКА?

Протеїновий коктейль, що містить яєчний білок, слід приймати незадовго до сну. У поєднанні з іншими швидко засвоюваними протеїнами його можна приймати відразу після тренування і в будь-який час дня. Такий коктейль можна також приймати за 1 годину до тренування, щоб підтримати високу концентрацію анаболічних амінокислот у момент великої анаболической навантаження, що дозволить обмежити катаболічні реакції м'язової тканини і посилити анаболічні.


ГІДРОЛІЗАТ СИРОВАТКОВОГО ПРОТЕЇНУ

Гідролізати – це група молочних білків, які отримують шляхом руйнування довгих пептидних ланцюжків при гідролізі, в результаті чого ці сполуки перетворюються в швидко засвоюється форму. Таким чином, сироватка швидко засвоюваним і, отже, високий анаболічний джерелом білка. Максимальний рівень білка в крові досягається через 1-1,5 години після вживання.

Час абсорбції такої форми білка становить від 15 до 60 хвилин. Протеїнову добавку, засновану на даному типі білка, найкраще вживати безпосередньо перед тренуванням і відразу після неї. Гідролізат сироваткових білків є анаболічним продуктом в області короткострокового синтезу білка. Його слід приймати разом з іншими видами білка, які характеризуються більш тривалим часом перетравлення. Щоб мінімізувати час, протягом якого організм залишається без компонентів, необхідних для відновлення, гідролізат сироваткових білків слід приймати відразу після тренування разом з комплексом амінокислот, який абсорбується травним трактом відразу після вживання. Гідролізат також підходить для вживання під час тренування, щоб звести до мінімуму катаболічну пошкодження м'язової тканини і для перекусів між прийомами їжі.


КАЗЕЇН ТА МІЦЕЛЯРНІ КАЗЕЇН

В останнє десятиліття бодібілдери приділяють все більше уваги змісту білка в своєму щоденному раціоні. Це відбувається тому, що вони зрозуміли: зростання м'язів залежить від кількості білка, який постійно надходить в організм. Казеїн – один з тих білків, які люблять вживати бодібілдери і спортсмени. Це самий важливий білок в молоці, оскільки на його частку припадає до 80% молочного білка. Він також є найкориснішим білком для синтезу гемоглобіну і плазми крові.

Казеїнові білки – це протеїн високої якості, які фільтруються в процесі виробництва сиру і характеризуються великою кількістю екзогенних амінокислот. Розрізняють дві форми казеїну.

Перший називається казеїнат кальцію або казеїнат. Його збирають при виробництві сиру ще до того, як молоко згорнеться. Друга форма – міцелярні казеїн – продукт, багатий гликомакропептидами, які запобігають карієс і захищають організм від бактерій і вірусів. Це найкраща форма казеїну! Це також одна з найменш опрацьованих протеїнових добавок. Завдяки своїй не зміненої в технологічному процесі просторовій структурі, після вживання білок змінює свою консистенцію, перетворюючись у своєрідний гель, який дуже стійкий до дії соків травного тракту і просувається по ньому дуже повільно. Це збільшує час вивільнення і абсорбції до 6-7 годин. Як показують дослідження – чим повільніше перетравлення, тим вище ефективність засвоєння компонентів їжі. Тому міцелярні казеїн є кращою добавкою для відновлення м'язів.

Міцелярні казеїн також можна вживати в якості замінника їжі. Крім того, варто відзначити, що енергії, необхідної для перетравлення казеїнового гелю, потрібно більше, ніж у випадку з іншими білковими продуктами. Це означає, що вплив міцелярного казеїну на зменшення жирової тканини значно вище.


КОЛИ РЕКОМЕНДУЄТЬСЯ ВЖИВАТИ ПРОТЕЇНОВІ КОКТЕЙЛІ З МИЦЕЛЛЯРНЫМ КАЗЕЇНОМ?

Учитывая физико-химические свойства мицеллярного казеина, важно знать, что добавки на основе этого белка начинают перевариваться примерно через 90 минут, а общее время абсорбции компонентов составляет примерно 6-7 часов. Поскольку мицеллярный казеин высвобождает аминокислоты постепенно, его называют антикатаболическим протеином или протеином «спокойной ночи». Мицеллярный казеин содержит значительное количество аминокислот с разветвленной цепью (BCAA) и глутамина, которые также предотвращают катаболические процессы в мышечной ткани и одновременно ускоряют анаболические. Влияние мицеллярного казеина на восстановление в течение сна неоценимо – он позволяет нашему организму не испытывать голод и дефицит питательных веществ в крови на протяжении многих часов.


ПОДВЕДЕНИЕ ИТОГОВ

Каждый, кто ценит роль белка в своем ежедневном рационе, должен понимать, что повышенная суточная потребность в белке может быть дополнена протеиновыми коктейлями. Однако следует помнить, что количество потребляемого таким образом белка не должно превышать 40% энергетических потребностей организма. Отдельные типы белков можно комбинировать друг с другом, например, овсяные хлопья с протеиновыми добавками из сывороточного белка.

Вопреки распространенному мнению, не существует такого понятия, как плохой протеин, но есть неумелое его использование и сочетание. Поэтому старайтесь все делать с умом.

 

Eiweiß. Proteintypen und ihre Absorption. Stanislaw Zygmunt Jedlinski. 19 November 2021.

 

Інші статті

Наскільки вам зручно на сайті?

Розповісти Feedback form banner