марганец / manganese
Марганец
Марганец также относится к микроэлементам. В нашем организме он присутствует в нескольких ферментах и выступает ко-фактором других ферментов. Действие марганца часто связано с действием других минералов, таких как медь и железо. Подобно другим микроэлементам, функции марганца в нашем организме довольно сложные и на сегодняшний день этот микроэлемент является предметов исследований как медиков, так и ученных в сфере охраны здоровья.
Функции марганца
Марганець необхідний для підтримки в здоровому стані шкіри і кісток, для формування хрящів, а також для метаболізму глюкози та ліпопротеїнів. Він допомагає активізувати супероксид дисмутази (СОД) - важливий фермент з антиоксидантними властивостями.
- Активує антиоксидантний фермент СОД в мітохондріях клітин
- Активізує ферменти для метаболізму вуглеводів і холестерину
- Сприяє утворенню здорових хрящів і кісток
- Бере участь у регуляції толерантності до глюкози
Добова потреба
Діючі рекомендовані добові норми ЄС поки ще не встановлені, але щоденне вживання 2 мг марганцю дорослою людиною вважається необхідною дозою згідно з визначенням Європейського наукового комітету з питань харчових продуктів (Scientific Committee of Food - SCF).
На сьогоднішній день існує підозра, що надмірне вживання марганцю негативно впливає на центральну нервову систему. Поки що Європейський Союз не встановив безпечних граничних рівнів загального споживання марганцю, але державні органи США, відповідальні за контроль якості харчових продуктів, визначили верхня межа в 11 мг.
Тип | Джерело |
Рослинного походження | Шпинат, горіхи, бобові |
Тваринного походження | Немає істотних джерел |
Інші | Чорний і зелений чай, овес, хліб з цільного зерна |
Джерело: European Medical Gazette