омега-3 жирні кислоти / omega-3
Омега-3 жирні кислоти (ЕПК і ДГК)
Як складові жиру поліненасичені жирні кислоти, такі як омега-3 і омега-6 жирні кислоти, є незамінними речовинами для людини.
Омега-3 жирні кислоти - незамінні структурні елементи мембран клітин, вони впливають на їх функцію і стимулюють гормональну й імунологічну активність.
Функції ЕПК і ДГК
Існує кілька видів омега-3 жирних кислот, але до трьох основних відносяться ЕПК (ейкозапентаєнова кислота), ДГК (докозагексаєнова кислота) і АЛК (альфа-лінолева кислота). ЕПК і ДГК містяться майже виключно в жирній рибі, тоді як АЛК входить до складу деяких рослинних олій, але переважно в невеликій кількості.
Функціональні властивості омега-3 жирних кислот мають велике значення для серцево-судинної, імунної та нервової систем.
- Сприяють регуляції артеріального тиску і рівня ліпідів у крові
- Попереджають коагуляцію крові
- ЕПК підтримує регулювання запальних реакцій
- ДГК має важливе значення для розвитку сітківки і підтримує тканина очі в здоровому стані
- Необхідні для належного функціонування мозку і нервової системи; вчені припускають, що також вияют на настрій, пам'ять і неврологічні стани
Добова потреба
Общее потребление омега-3 жирных кислот, полученных из разных источников, в количестве 1,0 грамма в день считается достаточным в нормальных условиях. Тогда как в среднем в Европе общее потребление жира является слишком высоким, получение омега-3 жирных кислот оценивают как слишком низкое, что приводит к неблагоприятному соотношению между насыщенными, мононенасыщенными и полиненасыщенными омега-3 и омега-6 жирными кислотами.
Источники омега-3 жирных кислот
Рыба, особенно жирная, является богатым источником ЭПК и ДГК.
Тип | Источник |
Животного происхождения | Мясо, рыба, яйца |
Растительного происхождения | Соєві боби та інші бобові культури, картопля, вироби з цільного зерна |
Молочні продукти | Молоко, сир |
Джерело: European Medical Gazette