комплекс вітамінів групи В / vitamin B-complex
Комплекс вітамінів групи В
Вітаміни групи виконують просто разюча кількість життєво важливих функцій в організмі людини. Вітаміни групи В відіграють важливу роль у метаболізмі вуглеводів і перетворенні їх в глюкозу, що і забезпечує нас енергією. Їм також відводиться певна роль в процесі розщеплення жирів і білків, вони підтримувати здорове еритроцитів і сприяють нормальному функціонуванню нервової системи. Всього налічується дев'ять (9) основних водорозчинних вітамінів, що належать до цієї групи; всі вони діють як коферменти.
Вітаміни групи В є водорозчинними, а значить, повинні безперервно надходити в наш організм з харчовими продуктами.
В процесі метаболізму вітаміни групи В допомагають нам отримати енергію з вживаних нами продуктів.
За умови нормального функціонування нервової системи та забезпечення оптимальних життєвих функцій ви завжди будете активними і будете «тримати руку на пульсі» життя.
Функції вітамінів групи В
- Вітамін В1 (тіамін) - клітинний енергетик, сприяє метаболізму вуглеводів і перетворення їх в глюкозу, внаслідок чого виділяється енергія, підвищує розумову і фізичну працездатність, чинить детоксикаційну дію, а також покращує метаболізм нервової тканини. Тіамін бере участь у побудові коферментів, ряду ферментів, які відіграють важливу роль у вуглеводному та енергетичному обміні, особливо в нервових і м'язових тканинах. Нестача вітаміну В1 призводить до розвитку синдромів бери-бери (специфічний поліневрит) і поліневрітіческому психозу. Тіамін використовується в лікуванні невритів, невралгій, периферичних паралічів; застосовується в комплексній терапії виразки шлунка і дванадцятипалої кишки, атонії кишечника, захворюваннях печінки і дерматозів.
- Вітамін В2 (рибофлавін) входить до складу зорового пурпуру, захищає сітківку ока від шкідливої дії УФ-випромінювання, і як антиоксидант, сприяє репарації епітелію і слизової. Бере участь у регуляції окисно-відновних процесів, обміні жирів, білків і вуглеводів, а також у підтримці нормальної зорової функції. Рекомендується для профілактики таких захворювань як: кон'юнктивіти (запалення слизової оболонки ока), ірити (запалення райдужної оболонки ока), катаракта (часткове або повне помутніння кришталика ока), виразка рогівки (запалене або інфекційне стан рогівки з порушенням її епітеліального шару), кератит (запалення рогівки ока), тривало не загоюються ранах і виразках.
- Вітамін В3 (нікотинова кислота, ніацин) - бере участь в утворенні ферментів, що регулюють окисно-відновні процеси, обмін ліпідів та вуглеводів; надає судинорозширювальну дію і знижує вміст атерогенних ліпідів в крові, регулює функції щитовидної залози і надниркових залоз, а також оптимізує баланс збудження і гальмування в ЦНС. Вітамін В3 необхідний для синтезу NAD (никотинамидадениндинуклеотид), який бере участь у процесі вироблення енергії в клітині, а також використовується в комплексі лікування та профілактики виразкової хвороби шлунка і дванадцятипалої кишки, при спазмах судин кінцівок, нирок та головного мозку, атеросклерозі та інфекційних захворюваннях.
- Вітамін В4 (холін) - входить до складу найважливішого нейромедіатора ацетилхоліну і є основною структурною частиною лецитину. Володіє вираженою ліпотропною дією, запобігає утворенню жовчних каменів, відновлює структуру нервової тканини, нормалізує сон. Холін також бере участь у синтезі амінокислоти гліцину. Сприяє профілактиці та лікуванню захворювань печінки, при гіпертиреозі, цістінуріі (спадкове захворювання з групи первинних тубулопатий), атеросклерозі, а також використовується з метою підвищення переносимості деяких лікарських препаратів.
- Вітамін В5 (пантотенова кислота) - нормалізує ліпідний склад крові, покращує метаболізм у тканинах міокарда, регулює функції надниркових залоз і статевих залоз, бере участь у синтезі гемоглобіну і побудові коферменту А - універсального акцептора і переносника ацильних груп, який задіяний у всіх хімічних реакціях в клітці.
- Вітамін В6 (піридоксин HCl) - підвищує розумову і фізичну працездатність, регулює рівень глюкози в крові, нормалізує роботу щитовидної залози, наднирників і статевих залоз, покращує обмін речовин в тканинах головного мозку, зміцнює нервову систему, є антидепресантом. Надає сприятливу дію при захворюваннях центральної і периферичної нервової системи. Вітамін В6 необхідно приймати під час вагітності та при прийомі оральних контрацептивів для запобігання серйозних гормональних і иннервационных порушень. Недолік піридоксину викликає анемію, дерматит і судоми.
- Вітамін Н (біотин) бере участь в якості коферменту у функціонуванні карбоксилаз, які каталізують реакції метаболізму глюкози та біосинтезу жирних кислот, необхідний для метаболізму та забезпечення нормального росту людини, а також розщеплення деяких амінокислот. Регулює рівень глюкози в крові, покращує стан шкіри, волосся і нігтів. Потреба в біотин майже повністю задовольняється за рахунок його синтезу кишковою мікрофлорою, але при дисбактеріозі слід приймати його додатково. В даний час вчені обговорюють потенційні цілющі властивості біотину в попередженні і лікуванні таких функціональних розладів, як облисіння і деякі типи дерматитів, хоча на сьогоднішній день ще не існує однозначних доказів на користь цього.
- Вітамін В9 (фолієва кислота) - життєво важливий вітамін, необхідний для розвитку кровоносної та імунної систем. Особливо рекомендується жінкам на ранній стадії вагітності. Додаткове вживання фолієвої кислоти сприяє профілактиці серцево-судинних і шкірних захворювань, артриту, коліту, старечого недоумства, втоми, депресії, інсультів, онкологічних захворювань, наслідків менопаузи і т. д. Фолієва кислота і її полиглютаматы є найбільш поширеними в природі сполуками з водорозчинних фолатів (вітамінів групи В). Вона присутня у всіх тканинах тварин, рослинах і мікроорганізмах. Тварини і людина не синтезують фолієву кислоту і повинні отримувати її з їжею. У метаболізмі фолієвої кислоти бере участь мікрофлора кишечника, тому її корисно поєднувати з прийомом біфідобактерій. Відновлена форма фолієвої кислоти і її похідні беруть участь в якості коферментів у ферментативних реакціях при обміні амінокислот (серину, гліцину, гістидину), при синтезі метіоніну, пуринових і піримідинових основ. Фолієву кислоту часто застосовують як антианемічну засіб, оскільки вона стимулює еритропоез. Нестача фолієвої кислоти в організмі веде до порушення дозрівання еритроцитів і розвитку макроцитарною і мегалобластичної анемії. Фолієва кислота майже нерозчинні у воді, але добре розчиняється і засвоюється в лужному середовищі. Легко розкладається на світлі і при тепловій обробці їжі. Запаси фолієвої кислоти виснажуються при частому вживанні міцного чаю і у жінок в період прийому протизаплідних таблеток. Фолієва кислота необхідна для нормального перебігу процесів росту, розвитку та проліферації тканин, зокрема для процесів кровотворення та ембріогенезу, дозволяє знижувати прийом гормонів при замісній терапії клімаксу. Відіграє важливу роль в утворенні адреналіну, катаболізм нікотинової кислоти та ін Фолієва кислота показана до застосування при макроцитарной анемії, анемії і лейкопенії, викликаних прийомом лікарських засобів, впливом іонізуючого випромінювання, анемії, яка виникає після резекції шлунку і кишечника. Вона сприяє попередженню розвитку серцево-судинних і нервових захворювань, а також полегшує їх лікування. Фолієва кислота повинна обов'язково бути присутнім у раціоні жінки в період підготовки до вагітності і, що особливо важливо, в перші кілька тижнів після зачаття. Прийом достатньої кількості фолієвої кислоти дозволяє уникнути дефектів розвитку нервової системи і внутрішніх органів дитини. При нестачі фолієвої кислоти в організмі вагітної жінки підвищується ймовірність появи ускладнень вагітності, включаючи мимовільний викидень, народження недоношеної дитини і передчасне відходження навколоплідних вод.
- Вітамін В12 (ціанокобаламін) - володіє імуномодулюючою, протиалергічну, антиатеросклеротичну дію, нормалізує артеріальний тиск, відновлює структуру нервової тканини, покращує репродуктивну функцію, підвищує апетит. Вітамін В12 бере участь у синтезі різних амінокислот, позитивно впливає на функції печінки, нервової системи, активує процеси згортання крові, обмін вуглеводів і ліпідів. Вітамін В12 може запасатися у печінці, включаючись в роботу по необхідності. Недолік цього вітаміни викликає злоякісну анемію і дегенеративні зміни нервової тканини.
- Інозитол - діє як антидепресант, відновлює структуру нервової тканини, нормалізує сон, надає дерматотропное дію.
- ПАБК (параамінобензойна кислота) - бере участь в процесі засвоєння білка, синтезі еритроцитів, підтримці здоров'я шкіри та інших життєво важливих процесах. Параамінобензойна кислота - ростовий фактор для деяких пробіотичних мікроорганізмів, які синтезують фолієву кислоту.
Добова потреба
Діючі рекомендовані добові норми ЄС щодо вживання окремих вітамінів групи В наведені в таблиці 1:
Таблиця 1
Вітамін В1 (тіамін) | 1,4 мг |
Вітамін В2 (рибофлавін) | 1,6 мг |
Вітамін В3 (нікотинова кислота, ніацин) | 18 мг |
Вітамін В4 (холін) | 490 мг |
Вітамін В5 (пантотенова кислота) | 6,0 мг |
Вітамін В6 (піридоксин HCl) | 2,0 мр |
Вітамін Н (біотин) | 150 мкг |
Вітамін В9 (фолієва кислота) | 200 мкг |
- для вагітних і жінок кормящин | 400 - 600 мкг |
- дітей першого року життя | 40 - 60 мкг |
Вітамін В12 (ціанокобаламін) | 1,0 мкг |
Інозитол | добова норма не встановлена |
ПАБК (параамінобензойна кислота) | добова норма не встановлена |
Майже для всіх категорій населення країн Європи надходження в організм фолієвої кислоти разом з харчовими продуктами в звичайному раціоні недостатня і не відповідає рекомендованій добовій нормі. При цьому, для літніх людей одержання вітамінів В12 і В6 в належній кількості вважається вкрай необхідною.
Джерела вітамінів групи В
До харчових продуктів, що містять вітаміни групи В, належать хліб, каші, зернові продукти, листові зелені овочі, печінка, молоко і молочні продукти, а також яйця. Однак вітаміни групи В дуже чутливі і легко руйнуються під впливом високих температур, в результаті тривалого зберігання і приготування їжі (миття, тривале приготування і вимочування в рідині в процесі приготування). Промислова обробка деяких харчових продуктів (наприклад, шліфування зернових, таких як рис, або виробництво рафінованої пшеничного борошна) можуть істотно зменшити вміст вітамінів групи В в цих продуктах.
Тип | Джерело |
Рослинного походження | Хліб, каші, зернові, листові зелені овочі |
Тваринного походження | Печінка, молоко і молочні продукти, яйця |
Джерело: European Medical Gazette