вітамін С / vitamin C
Вітамін С
Людина - один із трьох видів ссавців, чий організм не здатний сам виробляти вітамін С. Вітамін С є першочерговим водорозчинним антиоксидантом людського організму. Вітамін С, або L-аскорбінова кислота, напевно, є найвідомішим незамінною поживною речовиною серед вітамінів. Вітамін С відомий усім своєю здатністю попереджати і лікувати загальні симптоми застуди та грипу, він допомагає імунній системі боротися з бактеріями і вірусами. Оскільки цей вітамін належить до водорозчинних, а його надлишок швидко «вимивається» з організму, потрібно забезпечити його регулярне надходження разом з продуктами, які ви вживаєте. Він абсорбується активної транспортної системою, що знаходиться в кишечнику і виводиться нирками.
Функції вітаміну С
Вітамін С - це важливий антиоксидант, який допомагає організму позбавитися від вільних радикалів, але крім цього він являє собою цінний багатофункціональний вітамін. Антиоксидантні властивості вітаміну С сприяють знищенню вільних радикалів. Вітамін С вносить свою лепту в забезпечення здорового стану шкіри, її сполучних тканин, м'язів і інших органів тіла, він також входить до складу ферментів і покращує здатність еритроцитів зв'язувати залізо.
Вітамін С також сприяє належному функціонуванню надниркових залоз, що допомагає організму долати різноманітні стреси.
Вітамін С також забезпечує захист деяких жиророзчинних вітамінів від окиснення, це зокрема стосується вітамінів А, Е і навіть деяких вітамінів В-групи.
Колаген
Колаген - найпоширеніша речовина в нашому тілі, оскільки більше у волокнах, які утворюють сполучні тканини. Вітамін С відіграє життєво важливу роль у формуванні колагену. Без вітаміну С порушується процес утворення колагену, що призводить до виникнення багатьох розладів в організмі людини.
Колаген є тією сполучною речовиною, що з'єднує окремі частини людського тіла. Саме завдяки цій тканині м'язи кріпляться до скелету, шкіра - до м'язів, а все це тримається разом. Колаген характеризується високою опірністю до розривів і являє собою негнучкий волокнистий білок, який виступає основною складовою сполучної тканини, включаючи кістки, зуби, хрящі, сухожилля, зв'язки суглобів, шкіри і кровоносні судини.
Цілісність самої структури людського тіла залежить від колагену, а цілісність колагену, в свою чергу, залежить від вітаміну С (поряд з іншими факторами).
Імунна система і інші функції
Вітамін С допомагає імунній системі у здійсненні двох з його основних функцій; він стимулює вироблення лейкоцитів, які розпізнають і атакують сторонні тіла, а також прискорює вироблення антитіл (білків, що утворюються в організмі людини у відповідь на потрапляння інфекції).
Вітамін С також може зменшувати вироблення гістаміну, білка, асоціюється з алергічними реакціями.
Вітамін С сприяє засвоєнню заліза, особливо його негемовой форми, отриманої з рослинних джерел (зернові, сухі боби, сочевиця, овочі, фрукти, горіхи і насіння).
Добова потреба
Діючі рекомендовані добові норми ЄС щодо вживання вітаміну С складають 60 мг. В залежності від обставин, людям, які відчувають перевтома від роботи або підхопили інфекцію, рекомендується збільшити дозу вітаміну В для посилення реакції імунної системи.
Джерела вітаміну С
Вітамін С у значних кількостях міститься тільки у фруктах і овочах, хоча його часто використовують для вітамінізації харчових продуктів. Однак їжа може втратити вітамін С в процесі її приготування та зберігання, тому не слід довго зберігати продукти і потрібно уникати замочування фруктів або овочів у воді.
Багатими природними джерелами вітаміну С є ківі, цитрусові, вишня ацерола, солодкий перець, шипшина.
Тип | Джерело |
Рослинного походження | Вишня ацерола, ківі, цитрусові, солодкий перець, шипшина |
Інші | Вітамінізовані продукти |
Джерело: European Medical Gazette